A 2015-ös fejlesztésekről tartott pénteken sajtótájékoztatót Lázár János miniszter, Hajnal Gábor, Földeák polgármestere, Farkas János, Magyarcsanád polgármestere, Szekeres Ferenc, Apátfalva polgármestere, Martonosi György, Maroslele polgármestere és Csjernyik Zoltán, Csanádalberti polgármestere.

Földeák 120 millió forinttámogatást kapott, amiből az 50 éves iskolát újítják fel és két új tantermet is építenek. A községben az oktatás jelenleg két telephelyen zajlik, a cél, hogy a későbbiekben egy intézménybe járjanak a gyerekek.

Magyarcsanádon a közösségi élet megerősítésére van szükség. A 110 millió forint jelentős részét a kultúrára fordítják, de felújítják az orvosi rendelőt is.

Maroslelén régi álom válik valóra, hogy az iskolához tartozó étkezőt rekonstruálják. Az épület belső részét tavaly belügyminisztériumi támogatásából már korszerűsítették. Ebben az évben a 40 milliós támogatásból a külső-belső felújítás történik meg.

Szekeres Ferenc elmondta, Apátfalván sportcsarnok létesül 2015-ben. – Az ott élők közül mindenki támogatja a beruházást – ismertette a polgármester, aki elmondta, a sportcsarnok évtizedekig meghatározza Apátfalva életét. Az egészségmegőrzésen kívül ahhoz is hozzájárul, hogy helyben tartsák a fiatalokat.

Csanádalbertinek a kormány 140 millió forintot juttatott. Ebből az összegből megtörténhet az, ami a 170 éves településen még soha: közösségi házat építenek. A beruházás végeztével a község sokkal több rendezvénynek adhat otthont.

Lázár János szerint a térségben vannak olyan települések, amelyek országos szinten is a leghátrányosabb helyzetű helyek közé tartoznak. Magyarcsanádon és Csanádalbertin például nagyon magas a munkanélküliség. Az elkövetkezendő évek legfontosabb feladata, hogy javuljon az életminőség. – Az országban olyan oktatási rendszer van, ahol nagyon nagy szerep hárul az iskolákra és óvodákra. 2015-16-ban a vidéki tanuszodákra és tantermekre helyezzük a hangsúlyt, hogy a gyerekek hasznosan töltsék a szabadidejüket. Versenyképes ajánlatot kell tennünk az itt élőknek, hogy otthont találjanak itt, és ne vándoroljanak el fejlettebb városokba, vagy külföldre – fejtette ki az országgyűlési képviselő. Örömét fejezte ki, hogy a körzetéhez tartozó 19 településsel minddel jó kapcsolatot alakított ki.

Még elmondta, 2015-2021 között a munkahelyteremtésre hatalmas összegeket fordítanak. Az Európai Unióból érkező pénz hatvan százalékát kis- és középvállalkozások fejlesztésére költik.

Holnap bővebben folytatjuk.

Megyeri József