Almási István elmondta, hogy a Magyar Kultúra Napján országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. „Vásárhely január 18 és 25 között zenés, irodalmi és színházi összeállításokkal, diákoknak szóló pályázatokkal és előadásokkal, valamint kiállításokkal szeretne tisztelegni a magyar kultúra előtt. Hódmezővásárhely városa a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan adja át évről-évre azt a rangos művészeti díjat, melyet neves szülöttjéről, Bessenyei Ferencről, a színészfejedelemről nevezett el. Az idén a díjkiosztóra január 18-án, vasárnap, 17 órakor kerül sor a BFMK-ban.”

„Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művészről, Hódmezővásárhely Díszpolgáráról elnevezett díj évente egy alkalommal, az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers, és prózamondás kategóriákban, 1 személy és 1 csoport részére adományozható az ország és a magyar nemzet művészeti életében nyújtott példamutató tevékenység elismerésére, amely méltóan képviseli Bessenyei Ferenc szellemiségét. A város pecsétjével ellátott oklevelet, a Bessenyei Ferenc portréjával ellátott plakettet, valamint 500 ezer forintos pénzjutalomban részesülnek a díjazottak. Az elismeréseket B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye adja át.”

A díjkiosztó január 18-án, vasárnap, 17 órakor lesz, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében. Köszöntőt mond: Almási István polgármester és B. Élthes Eszter. Közreműködik: Borsos Annamária és Zoltán Péter Príma-díjasművészek, Nagy Lili a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja és a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar Klarinét Kvintettje, vezényel: Kovács István karnagy.

A díjátadó után a „Jó volt élni” című Bessenyei Ferenc Emlékesetet láthatnak a színész legenda tisztelői. A 10 éve elhunyt Bessenyei Ferenc, a Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas emlékére összeállított műsorban Sunyovszky Szilvia, Blaskó Péter, Rubold Ödön idézik fel közös színpadi pillanataikat, részleteket láthatunk híres színházi és filmszerepeiből, hallhatunk versfelvételeiből. A kimagasló életutat személyes történetekkel, eddig sohasem publikált dokumentumokból (mint például állambiztonság jelentésekből stb.) és filmbejátszásokból összeállott műsorral elevenítik fel. „A díjátadóra és az emlékműsorra jegyeket a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban lehet ingyenesen igényelni” – tudtuk meg Almási Istvántól, Vásárhely polgármesterétől.

Ezt követően Dr. Nagy Imre, a január 19. és 25. közötti vásárhelyi kulturális programokat ismertette a sajtótájékoztatón. „Bízom abban, hogy az intézmények rendezvényeire sok vásárhelyi látogat el” – fogalmazott.

Rozgonyi Ádám