A szolgáltatást használók tehát olyan infrastruktúrát használnak, amely nem a cégen belül működik, a szerverek máshol üzemelnek. A Dima, a tárhely szolgáltatások szakértője kifejezetten azoknak ajánlja ezt a lehetőséget, akik cégük informatikai infrastruktúráját nagyobb kezdeti beruházások nélkül szeretnék megvalósítani.

Elsősorban a kis-, és középvállalkozások esetében örvendenek a felhő alapú szolgáltatások nagy népszerűségnek, hiszen elegendő csupán havidíjat fizetniük, s ezért cserébe komplett csomagot kapnak. Legegyszerűbben talán úgy lehetne a laikusoknak elmagyarázni, hogy a Gmail, vagyis a Google levelező rendszere is gyakorlatilag így működik. Leveleink a Google adatközpontjában vannak, és ahhoz, hogy elérjük őket, böngészőt használunk.

De mégis milyen előnyökkel jár a felhő alapú szolgáltatás?
Miért éri meg a vállalkozásoknak ilyen mellett dönteni? A dima.hu is a felhő megoldások előnyét egyértelműen a kedvező árakban és a megbízhatóságban látja. Nem kell olyan magas beruházási költségekkel számolni, mint amilyeneket a licence-ek, a szerverek igényelnek, és a kisvállalkozások számára is emberléptékű havidíjért vehető igénybe a szolgáltatás.

Természetesen mindez még kevés lenne a mai népszerűség eléréséhez, ha mindez nem társulna megbízhatósággal. Pedig a felhő alapú szolgáltatások másik jellemzője az, hogy a szolgáltatók kiemelt hangsúlyt helyeznek az adatbiztonságra. Így ha a saját számítógép esetleg teljesen tönkremenne, az értékes adatok, fájlok akkor is elérhetőek, gyakorlatilag bármilyen gépről.

Vállalkozóként cseppet sem mindegy, hogy a kiadások mennyire tervezhetőek előre. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen kihasználtság esetén mennyit kell fizetni. A havidíjak lehetővé teszik, hogy előre tudja, mennyibe fog kerülni a szolgáltatás, és akár idényjellegűen is igénybeveheti azt. Ez utóbbi azok számára javasolt, akiknél csak bizonyos időnként merül fel a nagy teljesítmény és a magas rendelkezésre állás iránti igény.

Amit mindenképpen említenünk kell még, az nem más, mint a biztonság. Vannak, akik kifejezetten azért ódzkodnak a felhő alapú megoldástól, mert fizikálisan nincsen a birtokukban az a szerver, amely a nélkülözhetetlen adatok tárolásáért felel. A hozzáféréssel kapcsolatban is akadtak aggályok a közelmúltban, de természetesen a szolgáltatók igyekeznek az adatbiztonság érdekében mindent bevetni, és olyan biztonsági megoldásokat használnak, melyekről egyértelműen állítható, hogy alkalmasak feladatuk ellátására.

Végezetül elmondható, hogy a felhő alapú szolgáltatás az igénybevevő oldaláról a helyben üzemeltetett rendszernél sokkal egyszerűbbnek bizonyul, bővíthetőség szempontjából pedig rendkívül rugalmas. A tervezhető költségek, és a beruházás szükségtelensége pedig olyan előnyök, melyek a szolgáltatások színvonalának folyamatos növekedésével valószínűleg meggyőzően hatnak az érdeklődőkre.

 

dima.hu