– Azt gondolom, hogy az I. világháború egy olyan nagy téma, hogy nemhogy hét, de 77 előadás is kevés lenne e téma tárgyalásához. Az előadások olyan fontos pillanatokat villantanak fel, melyek közelebb viszik a hallgatóságot ahhoz, hogy megértsék a háború eseményeit. Olyan témákat tárgyalnak, amelyek a háború kitöréséhez vezető okok közül a legfontosabb momentumok. Akár a hadviselés, a merénylet témaköre, akár az első év eseményei – mondta Kiss Gábor Ferenc a szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar adjunktusa.

„Nemcsak a nemzet, hanem Hódmezővásárhelynek is fontos, hogy emlékezzen az I. Világháborúra” – mondta megnyitó beszédében dr. Kószó Péter, alpolgármester, aki hozzátette, a település a lélekszámához képest sokkal nagyobb arányban adott katonákat a világháborúba. A legutóbbi kutatásokból kiderült, hogy a városnak 3000 fölött van a vesztesége.

Az Emlékpont tudományos ülésén hét előadást hallhattak a téma iránt érdeklődők. Az előadások sorát Bagi László, a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola történelemtanára nyitotta, aki a világháború középiskolai feldolgozásáról és a mai tankönyvekről beszélt.

Ifj. Bertényi Iván, az ELTE adjunktusa a kommunista történetírásban a világháború bűnbakjának kikiáltott Tisza István gróf portréját rajzolta meg. A Szegedi Tudományegyetem Új és Legújabb kori Történeti Intézetének vezetője, Marjanucz László a balkáni “puskaporos hordót” elemezte a Monarchia és a Balkáni-háborúk kapcsolatán keresztül.

A hátország mindennapjairól Závodi Szilvia, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos munkatársa tartott előadást. A szünetet követően Kiss Gábor Ferenc a szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar adjunktusa az első világháborút megelőző évtized haditechnikájának fejlődését, Stencinger Norbert történész a katonai erőviszonyokat tekintette át. A záró előadást az 1914. június 28-i szarajevói merényletet elkövető Garvrilo Princip tettestársa, Vaszo Csubrilovics “életéről és művéről” tartotta Juhász György irodalomtörténész-hungarológus.

A konferenciát követően Hegyi Endre fényképész első világháborús fotógyűjteményéből nyílik kamarakiállítás az Emlékpont kávézójában. A tárlatot dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere nyitja meg, verset szaval Torma Evelin, a Németh László Gimnázium tanulója.

A.S.