Ékes József, a Városüzemeltetési csoport vezetője elmondta, a fűtési szezon közeledtével szükségesnek látták, hogy a katasztrófavédelemmel és a kéményseprő ipari szolgáltatóval közösen egyeztetést tartsanak a kéményvizsgálattal és a szolgáltatással kapcsolatban.

A jogszabályok szerint egy ingatlannak évente egyszer kötelező ellenőriztetni az égéstermék elvezetését, személy és vagyonvédelem miatt. Miklós Endre, a Csomifüst Plusz Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy Hódmezővásárhelyen 200-300 között van azoknak az ingatlanoknak a száma, ahová a kéményseprők nem tudnak bejutni.

– A katasztrófavédelemnek az a kötelessége, hogy amennyiben egy állampolgár nem végezteti el a szolgáltatást, akkor a hatóság jogi eszközökkel végeztesse el – mondta Kajtár István, tűzoltó alezredes, a Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Mint hozzátette, a lakosság és a szolgáltató közötti kommunikáción kellene erősíteni, hogy mindenkihez eljusson az információ, hogy a kémények ellenőrzése akár életet is menthet, és amennyit ezért fizetni kell, az megfizethető. Abban, hogy ez megvalósuljon, a helyi média is segíthet.

A szolgáltatók egy részének a Polgármesteri Hivatalban alakítottak ki irodát. A megbeszélésen felvetődött, hogy a kéményseprők is fogadhassák a Városházán az ügyfeleiket. A lehetőséget a későbbiekben vizsgálják.

Megyeri József