Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark idén augusztus 20-án is színes programokkal várja a kilátogatókat. Egésznapos programok keretében Jöjjön az oskolába, a Tanító már várja!, de készítenek házi csigatésztát, lesz kenyérsütés és gyógynövénykiállítás is.

Egy remek, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt izgalmas programnak ígérkezik a Bogártanya a Puszta házban, ahol a meg lehet figyelni az ízeltlábúak viselkedését és tanulmányozni lehet egészen közelről az életüket.

Az egész napos programsorozat keretén belül lesz lovasbemutató, a Jávor Pál Nemzeti Czigányzenekar koncerje, és az Üllési Fonó Táncegyüttes műsora is mondta el Dr. Kiss Róbert.

A Feszty-körkép augusztus 20-ai látogató turnusaira már most megteltek a helyek. Dr. Kiss Róbert Károly érdekességként elmesélte, hogy a Feszty-körkép az évek során töbször megsérült, így többször kellett restaurálni. Ez a javítási munka nem kis feladat volt, hiszen nem csak kisebb területeket, de esetenként méteres darabokat is újból kellett a vásznon cserélni, majd hozzáilleszteni az eredeti festményhez. Ehhez ma már megvan a háttér, hiszen rengeteg fotó dokumentálja a képet, de régen erre nem volt lehetőség. Falenyomatot használtak a restauráláshoz.

Az emlékpark általános helyettese elmondta, hogy nagy fejlesztések előtt állnak, amik a technikai hátteret is megújítják. Létrehoznak egy multifunkcionális látogatóközpontot, konferencia és mozi teremmel, hungarikum tárházzal a jelenegi személyzeti épületek helyén. Valamint belülről körbejárhatóvá teszik a körképnek is helyet adó Rotunda épületét. A turisztikai elvárásoknak megfelelően lesznek mulitmédiás, interaktív elemek is.

Egy másik pályázat keretén belül pedig az Ányási kápolnát is felépítik a nemzeti parkban.

Bodrogi Klára