A Hungarológiai Központ által szervezett egyetemi kurzuson résztvevőknek bemutatják a magyar kultúra különböző részleteit. A képzésen a magyar hallgatók megtanulják, hogyan lehet nyelvünket és kultúránkat a különböző országokból érkezőknek oktatni, a külföldi diákokkal pedig megismertetik a magyar nyelvet és a magyar kultúrát. Az oktatók célja olyan helyek bemutatása is, ahová egyébként a külföldiek turistaként nem mehetnének el (óvoda, gimnázium).

A program egy előadással indult, amely az MH 5. Bocskai István Lövészdandárról adott átfogó képet. A hallgatók ezt követően a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj épületében a katonák mindennapi életével és elhelyezési körülményeivel ismerkedtek. Ezután a látogatók a 62. Lövészzászlóalj telephelyén az alakulatnál rendszeresített főbb technikai eszközöket tekintették meg, ahol a járművek paramétereiről is tájékoztatást kaptak, majd a csapatmúzeumban a Társadalmi kapcsolatok alosztályának munkatársai a dandár történetét és az elmúlt időszakok emlékeit mutatták be.

A laktanyabejáráson résztvevő 15 fő – többségében külföldi hallgató – egy átfogó képet kapott az alakulat életéről, ami hozzájárul a magyar kultúra könnyebb megértéséhez.

 

Forrás: Búz Csaba hadnagy