Különleges este lesz. Nem szimpla versfelolvasás, hanem egybefűzött előadói est, egységes mint egy színdarab- ezt a házigazda, fényesi Tóth János, irodalmi alkotó, irodalomszervező szögezte le rögtön az elején. Így is történt. A Magyar Költészet Napja előtt tisztelegve, április 11-én, 17 órától a hódmezővásárhelyi Németh László Könyvtárban a Vásárhelyi Esték rendezvényén Keres Emil, Kossuth díjas színművész volt a vendég.

Fényesi Tóth János elmondta, méltó tisztelgés József Attila születésnapja, a Költészet Napja előtt ez az este Keres Emillel és a versekkel, amiket szavaltak: Ady, Petőfi, József Attila, Kosztolányi művei.

Keres Emil két hónap múlva lesz 90 éves, de még most is világos: legalább annyi könyvet tud kívülről, mint amennyi körül vette. A verseket és prózát fiatalokat megszégyenítő módon szavalta. A maga orgánumában és előadásmódjában, Keresesen. Hangjával láttat, éreztet, kalauzol a sorok között. Segít érteni és érezni. Profi előadó egy profi közegben. Ha terepén van, megállíthatatlan. Szaval, játszik, szerepel.

Azt mondta, nem tudná összefoglalni az élete vagy a munkássága ars poeticáját, mert mindig az, amit átad. Mindig változó. Egy dologban viszont nagyon bízik Keres Emil. Szeretne még minél több fiatal költővel találkozni, hogy érezze, van aki tovább viszi a magyar lírát.

 

Major Zsuzsi