A Tehetséges Magyarországért Alapítvány 2006-ban felhívással fordult az ország városaihoz, hogy abban az évben először, de hagyományteremtő szándékkal, ünnepeljék meg a Tehetség Napját március 25-én. Az időpont Bartók Béla 125. születésnapja volt.

Az alapítvány célja: „Olyan társadalmi környezet létrejöttének elősegítése, melyben minden ember tehetsége fontos érték, és a tehetségnek a megbecsülése, fejlesztése és a tehetséges emberek megtartása közös cél.”

Szeged városa idén már kilencedik alkalommal rendezi meg a Tehetség napi programot, ahol a város legkiválóbb fiataljait és tanáraikat köszöntjük a közgyűlés által alapított díjjal. Az önkormányzat mindig is kiemelt figyelmet fordított a városban élő tehetséges diákok támogatására: az óvodától az egyetemig igyekszünk olyan ösztöndíjrendszert kialakítani, amely jól szolgálja a szegedi tehetségek gondozását – mondta Solymos László.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a szegedi egyetemmel együttműködve „Esélyt a középiskolás tehetségeknek” elnevezésű ösztöndíjjal – amely egyszeri 50 ezer forintos juttatást jelent – segítik a tehetséges középiskolásokat. A város a hallgatói önkormányzattal, a Szegedi Tudományegyetemmel és az oktatási igazgatósággal együttműködve pedig városi ösztöndíjat ad a kiemelkedően teljesítő egyetemistáknak.

Az ösztöndíjak azt a célt is szolgálják, hogy a támogatottak lojális lokálpatriótákká váljanak, és Szeged javára kamatoztassák képességeiket – fejezte be köszöntőjét Solymos László.

Szegeden 2002 óta 48 tanuló és 51 felkészítő tanár részesült a „Szeged Ifjú Tehetsége” és „Szeged Ifjú Tehetségéért” elismerésben, amelyeket minden évben a Tehetség Napján, március 25-én vehettek át.

A kitüntetettek tehetsége széles skálán mozog: kiemelkedő tanulmányi eredmények – matematika, informatika, biológia, nyelvi és egyéb tantárgyi versenyek – mellett más területeken is kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok – többek között a hangszeres zenében, énekben, sportban, irodalomban és képzőművészetben – jeleskedő tanulók vehették át eddig az elismerést.

Az idén négy szegedi diák és négy pedagógus részesült az kitüntetésben.

Szeged Ifjú Tehetsége Díjat vehetett át Nánási Ádám (Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola), Péczeli Sebastian Zsombor (Tisza-parti Általános Iskola), Papp Gergely (Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola), valamint Szuda Ágnes (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium).

Szeged Ifjú Tehetségéért díjban részesült Paragi Jenő (Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola), Mikó Valér (Tisza-parti Általános Iskola), Vermes János (Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola) és Szőllősy László (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium).

 

Forrás: szeged.hu