Orbán Viktor megtartotta szavát és az elmúlt négy esztendőben minden segítséget megadott Hódmezővásárhelynek – kezdte a péntek délutáni sajtótájékoztatót Lázár János, országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki hozzátette, így összesen 100 milliárd forinttal segítette a magyar kormány Vásárhely törekvéseit.

Ennyivel azonban nem érik be a vásárhelyiek és a 2014-es bizalmukat 10 feltételhez kötik – mondta Lázár János, kijelentette: 10 olyan dolog van, amelyben szövetséget remélnek és segítséget kérnek a vásárhelyiek a következő Fidesz kormánytól.

Az első pont a munkahely kérdése. 1500 új munkahely teremtése a feladat a következő négy évben – jelentette ki az államtitkár, aki szerint ehhez szükség van arra, hogy a magyar kormány Vásárhelyen hajtson végre egy állami eszközökkel is támogatott beruházást. Tehát a kormány hozzon Vásárhelyre egy ipari beruházást, amihez a városnak az ipari parkot kell felajánlania.

Lázár János felelevenítette a sajtótájékoztatón a 47-es út alapkőletételét, amit Orbán Viktor tett le. Most újabb ünnepélyes alapkőletételre hívnák a miniszterelnököt, ugyanis az ősszel megkezdődhet a 47-es elkerülő út megépítése.

35 milliárd forintból valósulhat meg a Hódmezővásárhely – Szeged elővárosi vasút, azaz a Tram Train. Lázár szerint ennek a beruházásnak szimbolikus lehetősége is van, ugyanis a két város együtt erősebb lehet, mint külön-külön.

A negyedik pont a vásárhelyi Erzsébet Kórház további fejlesztése. Az államtitkár szerint 4 milliárd forintos fejlesztésekre van szüksége az egészségügyi intézményeknek, amellyel teljes mértékben megújulna a kórház.

2018-ra állami segítséggel az összes vásárhelyi oktatási intézménynek meg kell újulnia – jelentette ki a sajtótájékoztatón Lázár János, aki sportfejlesztésre is kitért: 2016-ban ifjúsági úszó EB-t rendeznek Vásárhelyen, amit 800 millióval támogat a kormány. Ehhez a szükséges fejlesztések már megkezdődtek, valamint 500 millió forintból vívó-, és ökölvívócentrumot építenének. Továbbá a stadion felújítása is tart, ahol erősítenék az atlétika szakágat, rekortán futópályát alakítanának ki. A politikus szerint így minden adott lenne a szabadidő aktív eltöltésére.

A következő pontban két lakónegyed felújítását ismertette az országgyűlési képviselő. A Hódtói és a Belvárosi lakónegyed újulna meg, mellyel egy időben az Andrássy utca másik része kapna új arcot.

Vásárhelyen 5000 hektár állami földterület került kiosztásra, amit 2017-ben vesznek birtokba a nyertes pályázok – folytatta az államtitkár, aki hozzátette, azt szeretnénk, hogy a még meglévő 1500 hektárnyi terület kiosztásra kerüljön. Tehát azt kérjük, hogy a „Földet a gazdáknak program” folytatódjon és azt, hogy az uniós forrásokból a kis- és a családi gazdaságok részesüljenek kiemelt támogatásban. Vásárhelynek ez az erőssége, ugyanis itt van a legtöbb kis- és családi gazdaság. Azt szeretnénk, hogy az 1075 milliárd forintból, ami a következő években a mezőgazdaság fejlesztésére a rendelkezésre áll pályázati formában, ezekből a pályázatokból a vásárhelyi gazdák előnyben részesüljenek. Mindezek mellett azt remélem, hogy a vásárhelyieknek is hasznos lesz, azaz öntözéses program, aminek szó szólója vagyok, hogy minden magyar gazda ingyen kapja az öntöző vizet – ismertette a politikus.

Hódmezővásárhely a legbiztonságosabb a megyei városok közül, de a közbiztonság erősítésének érdekében további fejlesztéseket terveznek. Ennek az egyik lépése, hogy 1 milliárd forintból teljesen felújítják a vásárhelyi rendőrkapitányságot. Ez már a belügyminisztérium támogatását élvezi.

Lázár kiemelten fontosnak tartja, hogy a következő időszakban Magyarországon egy haderő korszerűsítésre sor kerüljön. Egy olyan erős honvédségre van szükség, amely képes a 21. századi biztonsági kihívásoknak megfelelni. Elkerülhetetlen a magyar haderő fejlesztése, aminek kiemelt bázisa lehet a vásárhelyi laktanya – mondta az államtitkár.

„Ez a tíz pont az, ami az eddigi lakossági fórumok alapján körvonalazódott. Ez a tíz pont az ára annak, hogy Orbán Viktort ismét elsöprő többséggel támogassák a vásárhelyiek” – zárta a sajtótájékoztatót Lázár János, aki ezt követően a Belvárosi Olvasókörben tartott lakossági fórumot.

A.S.