10 órakor, hivatalos megnyitóval startolt el az Ágota Fociprogram, amelyen dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanád megyés püspöke, Kothencz János, az Ágota® Alapítvány vezetője és dr. Bozóki Imre az Ágota® Fociprogram szakmai vezetője is köszöntőt mondott.

A hivatalos megnyitó után a csapatok is bemutatkoztak, és bátran kijelenthetjük, hogy az ország több pontjáról érkeztek futballra éhes fiatalok, hiszen többek között Hajósról, Bácsalmásról, Kecskemétről, Komáromról is érkeztek csapatok és szurkolók, de természetesen Hódmezővásárhely és Szeged is kivette a részét a bőrgolyó kergetéséből.

A barátságos mérkőzések 11-kor kezdődtek el és rövid váltásban követték egymást, kicsik és nagyobbak, fiúk és lányok is megmérkőztek egymással. Az általános iskola torna termének kispályáján parázs, de fair küzdelmeket láthattunk és több gyönyörű gól is született. A program mottója – Élj és játssz becsülettel!” – a mérkőzéseket is jól jellemezte, a néhány perces játék időt maximálisan kihasználták a fiatalok és igyekeztek legyűrni egymást, egy-egy könnyedebb fault is akadt, ezt követően a játékosok azonban mindig elnézést kértek, lepacsiztak egymással, utóbbira a játékot követően is láthattunk példát.

Dr. Kiss Rigó László püspök a promenad.hu-nak elmondta, hogy a bajnokságot azok számára szervezték meg, akik állami gondozásban vannak és a mostani rendezvény előtt heti kétszer-háromszor már játszottak a fiatalok, de eddig körzetekre bontott formában történtek a dolgok.

Kothencz János, az Ágota® Alapítvány vezetője a célokról is beszélt és kifejtette, hogy a Fociprogrammal biztosítani szeretnék az Ágotához tartozó, nevelt, gondozott gyermekek és fiatalok számára a szabadidő értelmes eltöltését a sport által. A jelenleg 600 fővel elindult program pedig rohamosan bővülhet, hiszen az ország összes megyéjének lehetősége lesz becsatlakozni és még többen részt vehetnek a sorozatban.

A játék tétje igen komoly és fontos, hiszen a gyermekek egy közösségi élményt tapasztalhatnak meg és érezhetik, hogy a küzdelmeik, nehézségeik során nincsenek egyedül, mindig vannak társaik, akikkel együtt küzdhetnek, segíthetik egymást. Ez a saját jövőjükről kialakított képet is befolyásolja és a sport által a saját maguk és a mások iránt tanúsított és vetett bizalom is előnyére fejlődhet.

A vidám arcokat és csapatok egymás felé tanúsított biztatását és bajtársiasságát elnézve pedig ez a cél biztosan teljesült.

Szeri Csaba