Nem csak a fiatalkorúak kiszolgálását, hanem az előírt egészségügyi feliratok meglétét, az árak feltűntetését, a dohányboltban értékesített egyéb termékeket, a hozzájuk kapcsolódó reklámokat is figyelik és ellenőrzik a Fogyasztóvédelem munkatársai.

##audio:709##

Csongrád megyében augusztus másodikáig 25 dohányboltot ellenőriztek, ebből 15 esetben fiatalkorúval zajlott a munka. A vezető főtanácsos elmondta, összesen, a 25 ellenőrzés során 15 esetben éltek kifogással az ellenőrök. Két esetben, nem győződtek meg a fiatal vásárló koráról. Ezekben az esetekben a boltokat 30 napra felfüggesztik a dohányáru árusítást, valamint 100 ezer forint bírságot is kiszabnak.

Két esetben nem szólították fel a dohánybolt elhagyására a fiatalkorút, mikor igazolta, hogy még nincs 18 éves, illetve szintén két esetben, igaz nem dohánytermékkel, de kiszolgálták. Árfeltűntetéssel kapcsolatos szabálytalanság öt esetben volt Az egészség védelmi figyelmeztetés hiányát háromszor állapították meg. A reklámokkal kapcsolatban négy alkalommal állapítottak meg szabálytalanságot  – tette hozzá Dr. Radnóti Zoltán.

Az ellenőrzések folytatónak tovább – tudatta Dr. Radnóti Zoltán, aki hozzátette, a fesztiválokat fogják megcélozni, hiszen ott sok a 18 év alatti vendég is. Arra, hogy településenként mennyi szabálytalanságot derítettek föl, nem kaptunk részletes tájékoztatást.

Nagy Ágnes