A lap csütörtöki számában Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta: a terméshozamok és a minőség országszerte jelentős különbségeket mutat ugyan, de az aratás eddigi tapasztalatai alapján az már biztosnak látszik, hogy idén a tavalyinál lényegesen jobb termés várható. Az őszi búza vetésterületének nagyjából harmadán fejezték már be a betakarítást, eddig a mennyiség fele jó minőségű, a többi inkább takarmánynak alkalmas.

A felvásárlási árak a fizikai piacon, minőségtől függően, tonnánként 38-45 ezer forint között naponta változnak – tette hozzá Vancsura.

Ismertetése szerint főként a nagy nemzetközi kereskedők és vállalkozások vásárolnak, a horvát, illetve bosnyák kereskedők még nem jelentek meg a déli megyékben, északon azonban jelentős a lengyel kereslet a jó minőségű búzára. A nagykereskedők részéről elsősorban a takarmánybúzára van jó – olykor a malmi minőségnél is jobb – áron kereslet, de az átlagos takarmánybúzaárak tonnánként 40-41 ezer forint körül alakulnak, a kifejezetten takarmányozási célra használt tritikáléra pedig tonnánként 45 ezer forintos ajánlat is akad.

 

MTI / privatbankar.hu