A kormány döntésének megfelelően (Az egészséges ivóvíz biztosításához szükséges intézkedésekről szóló 1379/2012. (IX. 20.) Kormányhatározat) a Magyar Honvédség – az ivóvízminőség-javító program beruházásainak megvalósulásáig – a rendelkezésre álló katonai képességeivel hozzájárul a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásához.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth laktanyájából közel ötven technikai eszközzel – vízszállító tartálykocsikkal, vízutánfutókkal, az egészségügyi és műszaki biztosításhoz szükséges járművekkel – indulnak útnak a katonák a kijelölt településekre. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében 28 vízosztó helyen látják majd el a lakosságot egészséges ivóvízzel. 

A borsodi települések ellátása érdekében a katonák Tolcsván, illetve Erdőbényén foglalják el szálláshelyüket, majd hét nap elteltével érkezik a váltás, így biztosítva minden csoportnak a pihenőnapokat. A többi megyébe a Kossuth laktanyából indulnak minden reggel útnak a szolgálatot teljesítők.

 

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének Zrínyi Miklós laktanyájából 39 település lakóit látják el Bács-Kiskun, Békés, valamint Csongrád megyében. Itt is 1 köbméteres vízszállító utánfutókkal és 8 köbméteres vízszállító tehergépjárművekkel szállítják majd a kiosztó pontokra az ivóvizet.

 

Az alakulat katonái a feladat megkezdése előtti hetekben egészségügyi szűrővizsgálatokon, felkészítő foglalkozásokon vettek részt, de a szakemberek a technikai eszközök karbantartásáról, fertőtlenítéséről, a szálláshelyek előkészítéséről is gondoskodtak. Az úgynevezett szemrevételező csoportok az elmúlt napokban személyesen konzultáltak a települések képviselőivel, így olyan vízosztó helyszíneket választhattak ki, ahol a katonáknak megfelelő higiéniai körülmények között lesz lehetőségük feladataikat ellátni és pihenőidejüket eltölteni.

 

Révészné dr. Markovics Zita hadnagy

kommunikációs tiszt