Az új jogszabályokkal kötelességünk egyetérteni, hiszen minden törvényalkotás e témában az állatok és emberek érdekét szolgálja – mondta el a STOPnak Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora, és hozzátettem évente átlagosan 2-3000 kutyaharapás történik, és minden évben gyerekek halnak meg tragikus módon a helytelen állattartás miatt. – Természetesen a jogszabály annyit ér, amennyi betartható belőle – jegyezte meg.

Az állatkínzást a BTK szankcionálja, de a kínzást minden esetben a folyamatos rossz tartás előzi meg. – A sovány, éhező ebek, macskák veszélyt jelentenek az emberekre nézve. A hatóságok sok esetben tehetetlenek, hozzáállásuk is jellemzően passzív. De bevallom, egyre kevésbé vagyok állattartó-barát állatvédő, hiszen közülük kerülnek ki a rossz állattartók és kínzók – magyarázta Szilágyi. Szerinte az új jogszabály megoldást jelenthet több égető problémára, amennyiben a behajtott büntetések összegét állatjólétre, prevencióra, állatvédelemre fordítják. – De hiányoljuk a megelőzés legfontosabb, nyugaton jól bevált eszközét: az ivartalanítás népszerűsítését. Motiválni kell a kutyatulajdonosokat arra, hogy ivartalanítsanak. Ez az egyetlen megoldás – tette hozzá.


Az új szabályozás kimondja, hogy tilos kistestű kutyát tíz, közepes testűt tizenöt, nagytestű kutyát pedig húsz négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani. Továbbá tilos kistestű kutyát négy, közepes testűt hat, nagytestű kutyát nyolc méternél rövidebb lánccal, kötéllel hosszabb időre kikötni. A kurátor szerint bölcsebb lenne, ha életszerű rendelkezésekbe foglalnák a kutyák lakásban tarthatóságát, a fajták tekintetében. – Bernáthegyit garzonban vagy pásztorkutyát panelban a szomszédok “nagy örömére” nem kellene tartani. A hatóságok továbbra sem fogják tudni ellenőrizni, ki a rossz tartó, csak, ha bejelentés érkezik, s ezt igen gyakran mi, civilek tesszük meg. Javasoljuk a láncon tartás teljes betiltását is. Az állattartás nem jog, hanem érdem.

A házikedvencek tartását a jegyző, az állategészségügyi szolgálat, valamint adott esetben a természetvédelmi hatóság is ellenőrizheti. Jövő januártól a négy hónaposnál idősebb kutyákat csak csippel lehet tartani. – Ennek örülünk, mert az állatok regisztrálva lesznek, központi nyilvántartásba veszik őket, az elkóborolt ebek könnyebben visszajutnak a gazdákhoz, a kidobott állatok gazdáit pedig felelősségre lehet vonni – mondta Temesváry Kriszta, a Felelős Állatbarátok Közhasznú Egyesületének elnöke. – Kezdetnek mindenképp bíztatóak az állatvédelmi jogszabályok jelenlegi módosításai, a hatálybalépés után biztosan lehet majd látni az esetleges hiányosságokat, majd orvosolni azokat. A rendelkezésemre álló információk szerint további törvénymódosítások várhatók a témában – jósolta.

Múlt hét végén Európa több nagyvárosában, így Budapesten is utcára vonultak az állatvédő szervezetek. Az ok: tavaly ősszel kiderült, hogy ukrán helyi szervek kegyetlen módon tisztítják meg az utcákat a kóbor állatoktól a labdarúgó Európa-bajnokságra. Az állatokat vagy lelövik, vagy kihelyezett mérgezett csalétekkel pusztítják el őket, legrosszabb esetben pedig mozgó krematóriumokban égetik el őket, sokszor élve. A hónapok óta tartó brutalitásnak nemzetközi állatvédő szervezetek adatai szerint már 400 ezer kutya és macska esett áldozatul, illetve egy kislány azért halt meg, meg megkóstolta a kutyáknak kitett mérget. A Fehérkereszt Állatvédő Liga szerint nem kell Ukrajnáig menni a hasonló esetekért. – Magyarországon évente 25 ezer eb kerül ebrendészeti telepekre, ebből 10-15 ezer kutyát ölnek meg.

Forrás: Stop