Mindkét gomba ellen jó hatásúak a difenokonazol, penkonazol, folpet triadimenol, ditianon piraklostrobin, trifloxistrobin, tiofanát-metil és tebukonazol hatóanyagú készítmények.   Meggyfákon a monília károsítása várható. A rovarkártevők közül megkezdődött a lombosfa fehérmoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása. Eredményesen védekezhetünk ellenük kitinszintézis gátló készítményekkel (diflubenzuron, teflubenzuron, lufenuron, flufenoxuron).

 

Lombosfa fehérmoly rajzásmenete 2011-ben

Keleti gyümölcsmoly rajzásmenete 2011-ben

Őszibarack ültetvényekben megjelentek a zöld őszibarack levéltetű kolóniái. Tüneteik levélcsavarodás és deformáció formájában jelennek meg.  Ellenük felszívódó hatású készítmények használata javasolt.

Az április első dekádjában az éjszakai fagyok következtében a kajszi, őszibarack, dió, cseresznye és meggyfák az egész megyében komoly fagykárt szenvedtek, a terméskötések csekélymértékűek lettek.

Az almástermésűek tűzelhalását okozó Erwinia amylovora zárlati károsító, amely ellen minden termelőnek, kerttulajdonosnak, területhasználónak kötelező a védekezés. A csapadékos időjárás hatására a betegség megjelenésére lehet számítani, ami elsősorban az almástermésűeket, a körtét, almát, birset és naspolyát veszélyezteti, de a galagonyát és a berkenyét is fertőzheti. A vegyszeres védekezésre a kistermelők réztartalmú szereket (rézoxiklorid, rézhidroxid) használhatnak. Nagyon fontos most a virágzásban a betegség elleni védekezés, mivel eddigi tapasztalataink szerint hazánkban a virágfertőzés a legjelentősebb. Fertőzésveszély az időjárás melegedésekor várható, amikor a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 15 C fokot. Kérünk minden érintett termelőt a védekezés időbeni elvégzésére, ugyanis a megkésett védekezés már hatástalan.

 

Forrás:
Csongrád Megyei Kormányhivatal

Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága

Károsító Diagnosztikai Osztály

Összeállította: Búzás Ilona