Nátyi Róbert, a REÖK művészeti vezetője a kiállítás szerdai bejárásán elmondta: Kádár izgalmas személyisége és világlátása egy egész életművet átfogó kiállításon tárul a látogató elé. Látszik, hogy a művész kezdetben periférikus műfajokkal kísérletezett, majd áttért a fotogramok, később szürrealista képek megalkotására, végül pedig rátalált a kollázstechnikára, a térgeometria pedig elvezette az erőegyensúly problémájához. A stílusok, műfajok, periódusok kavalkádjával találkozhatnak tehát a REÖK látogatói.
A Párizsi évek című kiállításon – amelyet péntektől május 6-ig tekinthet meg a közönség – megfigyelhető, mekkora utat tett meg a művész első debreceni kiállítástól napjainkig. A művész mintegy félszáz alkotása lesz látható. Ezzel a tárlattal folytatódik a REÖK azon törekvése, hogy a külföldön munkálkodó, neves hazai képzőművészeket bemutassa a nagyközönségnek.

Kádár József azt mondta magáról, hogy kétszer született, először Debrecenben 1936-ban, másodszor újjászületett Párizsban 1969-ben. Ugyanis miután Magyarországon “rebellis alkotónak” tekintették és nem tudott a nagyközönség előtt megmutatkozni, két lehetőség között választhatott: vagy a művészi pályának mond búcsút, vagy az országnak. 1969-ben illegálisan Párizsba ment, útlevél, pénz és nyelvtudás nélkül, de a francia fővárosban megtalálta az áhított szabadságot.
Kezdetben periférikus műfajokkal kísérletezett például, a Mail-Arttal, melyet továbbfejlesztett Post-Mail-Artra, ezzel párhuzamosan fotók és fotogramok készítésével foglalkozott. A szürrealista képek festése befolyásolta gondolkodását, megszabadult az ábrázolás kényszerétől. A nem-ábrázolás felé haladt: lírai absztrakt, expresszionista absztrakt alkotásokat készített. Ezek mindegyike megjelenik a tárlaton.
Közben a fotózás érdekében jelentős utazásokat tett: egyebek közt volt Indiában, Izraelben, Tuniszban, Spanyolországban, Olaszországban, Törökországban. A fotózás mellett több száz antik és magyar néprajzi tárgyat, főleg kerámiát gyűjtött.
A művész munkái nem ismeretlenek a szegediek előtt, ugyanis minden Nyári Tárlaton és minden Táblaképfestészeti Biennálén részt vesz.

Forrás: MTI