A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját város kategóriában Százhalombattának, falu kategóriában pedig Lövőnek ítélték oda, ami egyben feljogosítja a két települést Magyarország képviseletére a 2012. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyében tudatta az Objektív Hírügynökséggel a zrt.
A Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben Magyarország miniszterelnöke hagyományosan két települést jutalmaz különdíjjal. A miniszterelnök díjait Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége adta át Kaposvár és Lipót képviselőinek. Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága Szentest és Várdát jutalmazta, az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottsága pedig Szarvas város önkormányzatának munkáját ismerte el. A Belügyminisztérium Nyíregyházának, Véméndnek, Bajának, Felsőrajknak, Ózdnak és Csemőnek nyújtott át díjat, a személyi elismerést Pádár Tibor, Balatonfüred parkfenntartásért, virágosításért felelős kertészmérnöke kapta, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy Balatonfüred a 2010. évi európai versenyben aranyérmet szerzett. A hagyományos magyar növény- és virágkultúra megőrzéséért a Vidékfejlesztési Minisztérium Szekszárd és Szágy önkormányzatának a munkáját ismerte el. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális díját Mohács kapta, míg a környezettudatos oktatás megvalósulásáért öt óvoda munkáját emelték ki.
A Magyar Turizmus Zrt. díjait Mártonné Máthé Kinga beföldi igazgató nyújtotta át Sárospatak és Veszprém képviselőinek. Budapest főváros díját, melyet dr. György István főpolgármester-helyettes adott át, a X. kerület, Kőbánya nyerte el.
Másodszor került átadásra a `Magyarország legszebb főtere, főutcája` díj, melyet a Virágos Magyarországért Szervező Bizottsága és a Magyar Turizmus Zrt. közösen alapított. A 2011. évi nyertes, Hévíz városa lett. Budapest Főváros Önkormányzata a `Budapest legszebb főutcája díjat a IV. kerületnek, Újpestnek ítélte oda.
A Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legrangosabb díját, az Arany Rózsa-díjat Békés, Kisbajom, Sátoraljaújhely, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok és Tápiógyörgye kapta. Ezt a díjat régiónkét csak az az egy település kaphatja meg, amely évek óta kiemelkedő eredményt mutat fel a környezetszépítésben.
A 2011. évi versenyre összesen 315 település jelentkezett, legtöbben Baranya megyéből (44), második helyre Borsod megye (31), harmadik helyre holtversenyben Győr-Moson-Sopron megye (26) és Pest megye került (26). Budapestről nyolc kerület küldte el nevezését. A balatonfüredi díjkiosztó ünnepségen összesen több mint száztíz települést jutalmaztak a kiírók vagy szponzorok felajánlásaiból.
A Virágos Magyarországért versenyt 1994-ben hirdették meg először. Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a verseny igazi mozgalommá vált. Nincs Magyarországon még egy olyan megmérettetés, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért.
A magyar verseny az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez kapcsolódik, amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. 2011-ben kiemelkedő magyar siker született: Balatonfüred, város kategóriában aranyérmet, Paloznak, falu kategóriában ezüstérmet szerzett. Jövőre Százhalombatta és Lövő indul Magyarország képviseletében az európai környezetszépítő versenyben.

Forrás: Objektív Hírügynökség