Az ünnepi hangulat megteremtése a legfontosabb hívta fel a hallgatóság figyelmét Almási István alpolgármester. A háromnapos programsorozat legkiemeltebb része éppen ezért a 20-ai templomi mise, valamint a Szent István téri megemlékezés lesz, amely után 300 honosított állampolgár teszi le ünnepélyes keretek között az esküjét.

A rendezvény első napja; augusztus 18-a Bor- és Pálinkafesztivállal indul. Idén első alkalommal borverseny keretében szakavatott zsűri értékeli annak a 30 jelentkezőnek nedűjét, amelyek megküzdenek a Vásárhely Bora címért. Az ünnepélyes eredményhirdetésre azonban szombatig még várni kell. A rendezvényre kiérkezők egy pohár finom bor mellett térzenét hallgathatnak a Kossuth téren, valamint fellép a Brass Cirkusz zenekar és Illényi Katica művésznő is. Az este pedig izgalmas tűztánccal zárul.

Garantáltan nem fognak unatkozni a gyerekek sem a rendezvényen, hiszen 19-én délután mesemusicalekből tekinthetnek meg összeállítást. A színpadon a Group`N`Swing zenél majd, valamint késő este a Pannonia Allstars Ska Orchestra zenekar szórakoztatja a közönséget. A Fekete Sas udvarán a Love Letters című romantikus, fordulatos darabot tekinthetik meg a rendezvényre kiérkezők Hernádi Judit és Gálffi László előadásában. A jó hangulatról Beliczai Balázs és Dombóvári István humoristák gondoskodnak majd – tudtuk meg a pénteki nap eseményeit Almási Istvántól.

A szombati napon Dr. Kiss-Rigó László megyés püspök tartja meg szentmiséjét. A városi ünnepség délelőtt 10 órakor kenyérszenteléssel, valamint állampolgársági eskütétellel kezdődik. A Kossuth téren Operett és Musical Gálát láthatunk este 19 óra 30 perctől. Természetesen nem maradhat el a tűzijáték sem: este 10 órakor hangos pukkanással fellövik az első petárdákat az égbe. A rendezvénysorozatot a Cotton Club Singers zenekara zárja.

2011. tavaszán egy ötletes pályázatot hirdetett az önkormányzat: különböző ruhák terveit küldhették be a pályázók, a feltétel csupán annyi volt, hogy vásárhelyi hímzéssel díszített öltözékek terveit kellett megrajzolni. A zsűri több mint 50 pályázat közül választotta ki a három legötletesebbnek ítélt alkotást, amelyek mostanra már el is készültek. A kiállítás a Gingko Sas Hotelben lesz megtekinthető `Hódmezővásárhelyi hímzés kortárs megfogalmazásban` címmel az ünnepség ideje alatt. A legjobbnak ítélt rajzokra a közönség is szavazhat.