Becslések szerint 300-400 milliárdos forgalmat bonyolított a piac 2007-ben és 2008-ban, az előzetes adatok alapján a bevétel tavaly 90 milliárd forintra csökkent. Darányi Gergő, az SGS Közraktár Zrt. értékesítési igazgatója a visszaesés ellenére növekedésre számít, és bízik abban, hogy sikerül megállapodni a gazdákkal és a bankokkal.

Az elmúlt évek többmilliárdos közraktári botrányai után a gabona raktározását vállaló cégek egyre modernebb elektronikai rendszerekkel védik magukat, hogy az áru valóban ott legyen, ahová bejelentették. Kasolyné Kriskó Mária, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közraktározási felügyeletének vezetője a Kossuth Rádiónak elmondta: központi adatbázist hoznak létre, amelynek segítségével pontosan nyomon tudják majd követni a gabona elhelyezését.

A termelők ugyanakkor kifogásolják, hogy a technológiai fejlesztések költségeit nekik kell majd megfizetniük mutatott rá Szczaurski József, a tellérdi gazdakör vezetője. Mindez jelentősen megdrágítja a raktározást, ezért szerinte kevesen élnek majd a lehetőséggel.Forrás: MR