A megállapodás három részre osztja a devizahiteleseket, és ez alapján dolgozzák ki a javaslatokat, mondta Cséfalvay Zoltán államtitkár a Parlamentben. Az első csoportba tartoznak azok az adósok, akik jelenleg törlesztik hiteleiket, de veszélybe kerülhetnek.

`A rögzített és kedvezményes, valamint a jövőben mint tényleges árfolyamból adódó különbözetet egy elkülönített gyűjtő számlára kell helyezni, amelyen kumulálódhat a tartozás, de az árfolyam kedvező alakulása esetén el is tűnhet. A gyűjtőszámla negatív egyenlegére az állam az árfolyamrögzítés időszakára száz százalékos garanciát vállal.`

A második csoportba tartoznak a 90 napon túli tartozást felhalmozók, akik ezzel együtt törleszteni akarnak. A terv szerint, ha az adós értékesíti ingatlanát, akkor a bank elengedi a követelés ingatlanfedezet feletti részét, és korlátozott időre átmeneti lakástámogatást nyújt.

A tartósan fizetésképtelen adósok számára is születőben van egy konstrukció: az adóssal és a hitelezővel történő megállapodással vagy árverezésen értékesítik az ingatlant, amely állami, illetve önkormányzati tulajdonba kerül, és az adós bérbe veheti.

A szocialista Tóbiás József a bérlakásokban látja a megoldást. Szerinte ehhez sürgősen el kell készíteni egy bérlakás-katasztert, amelyből látszik, hogy hol, milyen állapotú ingatlanok vannak köztulajdonban. Ezek lehetnének az azonnali segítségnyújtás kiindulópontjai.

A Jobbik szerint az államnak anyagilag kellene beszállni a helyzet rendezésében. Hegedűs Tamás azt mondta, javaslatuk 700 milliárd forintba kerülne. `Tegyük lehetővé a forinthitellé alakítást az ügyfeleknek, mégpedig azon az árfolyamon, amelyen ezt a hitelt felvették.`

A vitanapot kezdeményező LMP-s Vágó Gábor a bankok közreműködésével egy nyílt végű ingatlanalapot hozna létre, ebben ő is számítana állami forintokra. Mint mondta, az alapba került ingatlanokat bérlakásként hasznosítanák. Az ingatlanok az alapból kikerülhetnek, amennyiben a bérlő helyzete rendeződik, és meg tudja vásárolni az ingatlant.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt is bejelentette, hogy a kormány új otthonteremtési programja jövő év elején indulna.Forrás: MR1