A rendezvényen Csonkáné Hézső Magdolna, a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola igazgató-helyettese, dr. Kószó Péter alpolgármester és dr. Berényi Károly, a határon túli magyar ügyek tanácsnoka is köszöntötte a megjelenteket, akik főként a honismeret és a hazaszeretet fontosságára hívták fel a diákok figyelmét.

A versenyt egy képzőművészeti pályázat előzte meg, az idei évben a diákok az Északi-középhegységbe látogattak el, és a Börzsönyi mondavilág ihlette meg őket tudtuk meg az Kertvárosi Általános Iskola igazgató-helyettesétől. Három mondát jelöltek meg a diákoknak, akik a képzőművészet nyelvén fejezhették ki hazaszeretetüket. 136 pályamű érkezett, nem csak a város általános iskoláiból, hanem egyéb egyházi intézményekből is. A kiállítást az intézmény tornatermében, a verseny helyszínén tekinthették meg az érdeklődők.

A hon-és népismereti, földrajzi komplex vetélkedőre 15 csapat érkezett. A fiatalok az intézmény első emeleti aulájában a Hódmezővásárhelyi Hímzőkör tagjainak közreműködésével megismerhették a matyó, a palóc és a turai hímzéseket is. A foglalkozáson a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola minden tanulója részt vehetett.

Csonkáné Hézső Magdolna elmondta, a tantestület nevelési célja között szerepel a hazaszeretetre, a haza tiszteletére való nevelés is. A komplex vetélkedő azért is fontos,
mert az intézmény, mint tehetségpont működik, és a tehetséges gyermekeket ezen a téren is fejlesztik, így a diákok a földrajzban, a történelemben, illetve a hon-és népismeretben is jártasak lesznek.

A március 25-i vetélkedő főként játékos feladatokból, totókból állt, valamint az idei évben egy előzetes feladatot is kaptak a résztvevők, `Szívünk hungarikumai` címmel Magyarország népi vagy gazdasági értékeit kellett bemutatniuk.

Balla Kitti, a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola csapatában vett részt a vetélkedőn. Elmondta, a felkészítő pedagógus segítségével készültek a rendezvényre, ahol különböző tesztlapok, rejtvények, igaz-hamis állítások lesznek. Hozzátette: egyáltalán nem ideges, reméli, hogy elsők lesznek.

Filó Andrea, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolából, Békéscsabáról érkezett Vásárhelyre. Elárulta, nagyon sokat készültek a versenyre, a népi viseletektől a tájegységekig. Eredmények:
I hely: Jó palócok csapat -Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola Szentes
II: hely: Dóci palócok Dóci Katolikus Álatlános Iskola
II: hely Hagyományörzők Kertvárosi Katolikus Általános Iskola Hódmezővásárhely
III: helyPalóc világ csapat Kertvárosi Katolikus Általános Iskola Hódmezővásárhely
IV. hely: Palócz Tours csapat Kertvárosi Katolikus Általános Iskola Hódmezővásárhely
V hely Hungarikumok
VI: hely Viharsarki betyárok
VII: Erzsébet rózsái csapat

Szívünk hungarikumai előadás díjazottjai:
I helyzetett Jó palócok/Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola /Szentes/ és az Unikum csapat/Szent István Általános Iskola/
II: hely Törtetők /Klauzál Gábor Általános Iskola/és az Aggteleki farkasok/Németh László Gimnázium és Általános Iskola/
III: hely Wunderbar / Karácsony János Katolikus Gimnázium és Általános Iskola/és a Hagyományörzők csapata/Kertvárosi Katolikus Általános Iskola Hódmezővásárhely

5 különdíjís csapat lett kiemelkedő produkciójáért.