A megyeszékhely március 15-ei eseményei közül természetesen ezúttal is a városközponti megemlékezésen vettek részt a legtöbben, az ünnepelni érkezők csaknem teljesen megtöltötték a főteret. A városháza előtt felállított színpadon a Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola növendékei mutatták be Forr a világ című műsorukat, majd Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára beszélt a jelenlevőkhöz.

– Az 1848-as forradalom és szabadságharc idején Kecskemét lakossága negyvenezer fő lehetett. Amikor elindult a honvédsereg toborzása, az önök városa az első között volt, és hamarosan négyezer férfi a lakosság tíz százaléka állt fegyverbe az ország szabadságáért. És akkor még nem számoltuk a nőket, akik tépést csináltak, élelmiszert készítettek, ruhákat varrtak, és vigyáztak a gyermekekre. Nem számoltuk a gazdákat, akik megtermelték a gabonát, megsütötték a kenyeret, és a legjobbat küldték a honvédeknek. Emlékezzünk meg a lelkipásztorokról, a papokról, akik nemcsak imádkoztak, hanem buzdító szónoklatokat tartottak, sőt, néhányan közülük honvédek is lettek. Összefoglalva: Kecskemét alaposan kivette részét a haza védelméből, később pedig akkor is, amikor nehéz volt a szabadságharc emlékének őrzéséből, ápolásából jelentette ki Balog Zoltán.

A politikus szerint fontos, hogy napjainkban is megmérjük magunkat 1848 márciusának mércéjével, hiszen a múltunkban gyökerezik jelenünk és jövőnk is.

-Az előttünk álló évek nagy kérdése, hogy azt a radikális változás iránti vágyat, melyet a tavaly áprilisi választásokkor kinyilvánítottunk, hogyan lehet építő erőre váltani, hogyan lesz több munkahely, kisebb a szegénység, kevesebb a gyűlölet. A legfontosabb pedig amit annak idején a márciusi ifjak is odaírtak a tizenkét pont elé , hogy legyen béke, szabadság és egyetértés. Ez a három vágy, akarat, törekvés méltán lesz az új alkotmányunk része is. Ennek a három törekvésnek a megvalósulása együtt vezethet ahhoz a polgári jóléthez, ami a radikális változások célja kell, hogy legyen Magyarországon mondta Balog Zoltán.

A főtéri ünnepség zárásaként városvezetők, pártok, civil szervezetek, intézmények, közösségek képviselői helyezték el koszorúikat a Kossuth szobornál.forrás és teljes cikk: kecskemetilapok.hu