Dr. Berényi Károly, határon túli ügyekért felelős tanácsnokként vett részt a munkában, melyet nagy örömmel és elhivatottsággal végzett. A kezdeményezés fogadtatásáról elmondta: maguk sem gondolták volna, hogy a bejelentés után napokon belül ezrek jelentkeznek be. Rengeteg levél és telefonhívás érkezett, többen jelezték már, hogy Hódmezővásárhelyen szeretnék átvenni az okmányt, és erre teremt lehetőséget az önkormányzat.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város a kettős állampolgársághoz szükséges okmányok intézésében és az állampolgári esküben is segítséget fog nyújtani a határon túl élőknek, dr. Lázár János polgármester minden tiszteletbeli polgárhoz egy levelet juttatott el, valamint egy tájékoztatót küldött mindenki számára. Az okmányok beadását követően a polgárok körülbelül 3-4 hónap múlva megkapják azt az oklevelet, mely arról fog szólni, hogy ők a magyar nemzet elválaszthatatlan részéhez tartoznak hangsúlyozta dr. Kószó Péter, aki arról is beszélt, hogy Zenta város polgármester asszonya levélben fordult dr. Lázár Jánoshoz, és jelezte, hogy a zentaiak tömegesen szeretnének Vásárhelyen, a testvérvárosban esküt tenni.

Az, hogy újra magyar állampolgárrá válhatnak azok, akik önhibájukon kívül ma nem azok, egy jelentős lépcsőfok jelentette ki a sajtótájékoztatón dr. Grezsa István. A települési képviselő elmondta: a vásárhelyiek egyértelműen letették a voksot amellett, hogy a határon túl élők kapják meg az állampolgárságot. Ehhez hozzájárult a város protestáns múltja, melynek mindig nagyon erős nemzeti hagyománya volt. Nagyon sok tényező egyesült egy pontban, amikor úgy döntött a testület, hogy a kezdeményezés méltó Hódmezővásárhelyhez. A város megalapozta a jó hírnevét, nem csak a Kárpát-medencében, hanem a nagyvilágban is. Ennek a mozgalomnak is köszönhető, hogy Vásárhely a közelmúltban Magyar Örökség Díjat kapott.Olasz Mónika