2010. június 16-tól Csongrád megye valamennyi rendőrkapitányságán és határrendészeti kirendeltségén kijelölésre került egy adománygyűjtő pont, ahol a lakossági felajánlásokat (elsősorban tartós élelmiszer, tisztítószer, ágynemű, takaró, építőanyag, informatikai, híradástechnikai eszköz, stb.) fogadják. Ezeket a karitatív szervezetekkel és az érintett önkormányzatokkal egyeztetve juttatják majd el a bajba jutottak számára – mondta el Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Aki hozzátette, ha valaki a környékbeli települések – Makó, Földeák, Óföldeák vagy Mezőhegyes – viharkárosultjain szeretne segíteni az adományával, erre is van lehetőség, de kérik az adomány célállomásának megjelölését.
“A Magyar Köztársaság történelmének eddigi legnagyobb rendőri mozgósítását éltük át az elmúlt napokban. Az ország több területén kialakult árvízi veszélyhelyzet kezelésében rendőrök ezrei vettek részt, a gátak, emberéletek, házak, anyagi javak mentése érdekében.” mondta el dr. Szenti Szabolcs rendőrfőhadnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Dr. Szenti Szabolcs rendőrfőhadnagy hozzátette: `még nem vettem részt árvízi bevetésben, de most Gibárton tejesítettem szolgálatot. Feladatunk volt a buzgárok megszüntetése és a gát megerősítése.` A rendőrfőhadnagy beszámolt arról is, hogy a magyar rendőrség nagy létszámban volt jelen a borsodi árvízzel elöntött területen, hogy megelőzze a fosztogatást és a bűnözést.
Kun Zsolt, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság zászlósa, körzeti megbízottja is részt vett a mentésben, Borsodban. Elmondta, hogy a riadó nem érte váratlanul, nagyon rövid idő állt rendelkezésére, hogy személyes holmijával és némi élelemmel jelentkezzen a kapitányságon, és induljon élete első árvízi bevetésére. Családjának nem tudta megmondani, meddig tart a bevetés és hová osztják be. Egyet tudott: `segíteni kell az ott élő embereken, hogy a víz ne mossa el teljesen egy élet munkáját.` Őt és néhány vásárhelyi társát Felsődobszára osztották be, ahol homokzsákokkal erősítették meg a várost védő nyári gátat. A helyiek nagyon hálásak voltak a segítségükért, sőt ők is beálltak a mentésbe, saját autóikkal hordták a homokzsákokat. A mentést árvízvédelmi szakemberek irányították.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője tájékoztatott, hogy Csongrád megyéből 450 rendőrt vezényeltek Borsodba. A védekezésből hazaindulva a fáradt rendőrök 10 autóbuszból álló konvojban utaztak. Szentes és Kunszentmárton között az egyik busz frontálisan ütközött egy munkásokat szállító kisbusszal. A kisbusz kereke lekapott az útról és átpördült a menetiránnyal szembeni sávba, ahol frontálisan ütközött a mentésből haza térő rendőröket szállító busszal.
Azonnal megálltunk, lezártuk az utat és biztosítottuk a helyszínt, ahova pár perc alatt kiért a tűzoltóság, a mentősök és egy mentőhelikopter. Minden szerv szakszerűen és pontosan végezte a mentést – tette hozzá Kun Zsolt zászlós.
Az, hogy sikerült a még nagyobb tragédiát elkerülni, Varga Mihály autóbuszvezetőnek köszönhető, aki 30 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik, és tudatosan cselekedett, ösztöneivel ellentétesen tartotta az úton a rendőröket szállító buszt – mondta el dr. Szenti Szabolcs, akinek az éteren keresztül is jobbulást kívántak a rendőrök.
Láda Eszter