Goda Krisztina Emerson és Tsa című filmje is szerepelt azok közt az alkotások közt, amelyek nemrégiben támogatási szándéklevelet kaptak a Magyar Mozgókép Közalapítványtól.

Tervezett filmjével a rendezőnő teljesen új terepre merészkedik: egy élőszereplős, 3D-s mesefilmet tervez. A forgatókönyvet Divinyi Réka, Goda rendszeres írótársa írja Lezsák Levente Emerson és Tsa című meseregénye alapötletének felhasználásával. A történet egy olyan bolygón játszódik, ahol két, hidegháborúban álló birodalom feszül egymásnak: Mordia és Vidória.

Mordia katonai diktatúra, ahol az érzelmek, a tánc és a nevetés be van tiltva, Vidória pedig a tökéletes ellentéte: itt dekadens arisztokrácia uralkodik, ami Goda elmondása szerint “kicsit a Napkirály udvarára hasonlít. Ha valaki elfelejt nevetni, plasztikai sebész mosolyt varr az arcára”. Mindkét birodalomban tudomást szereznek arról, hogy létezik egy titkos fegyver: egy növény, ami százévente egyszer virágzik, és akkor egy tündér kel ki belőle, aki teljesít egy kívánságot. Természetesen Mordia és Vidória is meg akarja kaparintani a tündért, akinek a segítségével leigázhatnák ellenségüket. Emerson a főhős neve, akiről a rendezőnő csak annyit árult el, hogy egy fiatal mord katona.

A mese megfilmesítésének ötlete még a Csak szex előtt született meg Vágási Emőke producer fejében, de akkor Godával még csak egy “kis mesét” terveztek, ami az évek során egyre nagyobb és látványosabb filmtervvé nőtt. A 3D-s film meglehetősen költséges és munkaigényes lesz, ezért mindenképpen nemzetközi koprodukcióban valósul meg, és a tervek szerint csak 2012-ben forog majd le.

Goda nem zárja ki, hogy valódi helyszíneket is használnak majd, de mivel fantáziavilágról van szó, valószínűleg javarészt műteremben forgatnak. A rendezőnő nem fél az újszerű feladattól, mert zöld ernyő előtt forgatni ugyan “kicsit más, de a lényeg ugyanaz. Tudni kell, hogy az ember hova viszi a szereplőt és mit akar a történettel”. És bár nyilván a színészeinek is speciális feladatot jelent majd ez, de “erre képezték ki őket, ha a színpadon egy sámli van, akkor is oda tudnak képzelni egy palotát”.
Az Emerson és Tsa elsősorban gyerekeknek készül, de “van egy olyan rétege, olyan humora, ami a felnőtteknek szól, hogy ők se unatkozzanak”. Ebből a szempontból Goda a Shrek-hez hasonlítja a filmet. A szereposztásról konkrétumokat még nem tudott mondani a rendezőnő, de elképzelései szerint nemzetközi szereplőgárdával, angolul forgatná le a filmet, mert “itt végre egy olyan fiktív világot lehet létrehozni, amiben mindegy, hogy valaki milyen akcentussal beszéli az angolt és hogy honnan jött”. Persze a filmből magyar szinkronos verzió is készül majd.
Forrás: origo