Napraforgónkban a kisteleki Házépítők Áruháza üzletvezetője kifejtette: egy építési terven szereplő követelménynek többféle termék felelhet meg, akár tégla, akár nyílászáró, vagy szigetelőanyag viszonylatában, a leírt kritériumokat kell teljesíteni. Itt aztán némi differencia lehet a gyártók árai között, de inkább az dominál, hogy éppen melyik van akcióban.

Szerencsére a cserép tekintetében nemigen szokott megkötés lenni, így abban még szabadabb a döntés. Kosztinné Vastag Andrea megjegyezte: korábban a mázas cserepekkel voltak problémák, előfordult, hogy színben nem volt homogén egy szállításon belül sem, de ezt a hibát mára már kiküszöbölték. Egyébként a betoncserepeknél is már alkalmaznak impregnálást, ami nem engedi átnedvesedni az esőtől a cserepet.

A felújítások kapcsán már sokkal szabadabb a választás. Hiszen amíg egy új építési terven meg van határozva az ablakok hőtartási tényezője, és a pontos mérete is, felújításnál lehet kisebbet betenni, vagy akár az ablak nyílását lefelé bővítve persze nem szomszéd felé nagyobbat is betenni.

A felújítások legnagyobb részét az utólagos hőszigetelések teszik ki. Sok esetben még az 5cm alá is mennek a külső szigetelés során, valamint a vakolattal is igyekeznek spórolni. Mindkét esetben jól meg kell fontolni, mert egy kicsit ráfordítani, aztán néhány év múlva újra hozzányúlni nem érdemes, inkább a legalább 5cm-es, de inkább a 7-8, vagy 10cm-es vastagságot érdemes feltenni. A vakolat vagy homlokzatfesték esetében sem mindig célravezető a minőségi spórolás, mert senki nem örül annak, ha újra be kell állványozni 2-3 év után a házát. Itt is inkább igaz, hogy a mindenkori akciók szerint érdemes a jobb minőség között válogatni.

A csempéknél viszont igaz, hogy semmi értelme a méregdrága csempéket megvenni, az olcsóbbak is ugyanúgy állnak a falon, nincs, ami koptatná. Persze, ha valakinek különleges igénye van, az más. A padlólapok terén pedig azt kell fontolóra venni, hogy mi a helyiség rendeltetése. Például fürdőbe, spájzba felesleges magas kopásállóságút tenni. De ez fordítva is igaz, sokan spórolnak a padlólapokon úgy, hogy mindenhova olcsót tesznek. Ez helytelen, mert az előszobában, vagy közlekedőn az egész család átjár, naponta többször is, és ahol mindenki jár, az a pár lap igen csúnyán kopik fel. Ugyanez a recept igaz a laminált padlóra is: mindig az igénybevétel szerint kell kiválasztani.

Ezekben a döntésekben is tud segíteni a Házépítők Áruháza, de a faárúk, víz-, gázszerelési anyagok, csavarok tekintetében is azokat a termékeket tartják, amiket a helyi vállalkozók ár/érték viszonylatban a legjobbnak tartanak. Mindemellett igaz, hogy egy egyszerű zárbetétből is legalább nyolcféle van, kötőelemből pedig több százféle tette hozzá.