Csaknem 2,9 milliárd forintos támogatást nyert a társadalmi infrastruktúra fejlesztését célzó (TIOP 2.2.4) uniós pályázati alapokhoz benyújtott sikeres folyamodványával a Semmelweis Halasi Kórház értesült az atv.hu. A 2009. szeptemberétől önkormányzati non-profit kft-ként működő súlyponti intézmény korábban a Hospinvest-birodalomhoz tartozott, miután az önkormányzat szakított a befektetővel, a fejlesztések abbamaradtak.

Mint Kohout Zoltán, az intézmény szóvivője elmondta, a pályázati támogatás révén többek között új, korszerűbb orvostechnológiai berendezéseket szereznek be. A központi intenzív osztály új betegőrző monitorokat, lélegeztetőkészülékeket és egyéb, az életfunkciók biztosításhoz szükséges műszereket kap; modernebbekre cserélik a radiológiai osztály képalkotó diagnosztikai apparátusát (többek közt új CT, direkt-digitális röntgen); más korszerű diagnosztikai berendezések beszerzésére nyílik lehetőség; illetve kiterjed a korszerűsítés a műtőkre is, amelyeket új műtőasztalokkal, altatókészülékekkel és más műtői berendezésekkel, kézi eszközökkel szerelnek fel.

A pályázat révén folytatódik a 2006-ban megkezdett, ám félbemaradt, a 10 emeletes központi tömbhöz szervesen kapcsolódó toronyépület 6. szintig való továbbépítése. Ezzel az intézmény hasznos alapterülete csaknem 1000 négyzetméterrel bővül. Ez lehetőséget biztosít a szülészet átfogó modernizációjára: például az új, egyágyas szülőszobákkal lehetővé válik, hogy a családtagok együtt legyenek a vajúdó anyával, és alternatív szülési módok választására is lehetőség nyílik.

A gyermekellátás is teljes mértékben megújul, biztosított lesz többek között a kísérő szülő gyermekkel együtt történő elhelyezése.

A halasi kórház fejlesztési pályázata során továbbá részben megvalósul a nyílászárók felújítása is; a jelenlegiek mellett 3 új liftet is telepítenek a szakrendelői részlegen, az új épületrészben, illetve a műtők és az intenzív osztály között.

A kórház vezetése történelmi léptékűnek értékeli a tervezett fejlesztéseket. Következő lépésként egy átfogó fűtésrendszer-korszerűsítésre terveznek pályázni. Ennek révén szeretnénk megvalósítani a teljes nyílászárócserét és a napelemes energia-előállítás lehetőségét.

Forrás: atv.hu