Este hatig összesen 36 viharkárról érkezett bejelentés a megyei tűzoltóságokhoz, kilenc településen ötven hivatásos tűzoltó és mellettük önkéntesek dolgoztak a kárelhárításon — közölte dr. Takács Árpád a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a Beol-lal. A legtöbb kárt Békésen és Újkígyóson okozta a szél, tetőket bontott meg, vezetékeket szakított szét és fákat döntött ki a hirtelen támadt égszakadás.

Mezőhegyes és Csanádpuszta között a tűzoltók vonattal utaztak ki egy a sínekre dőlt fához, kocsival ugyanis nem tudták megközelíteni a helyszínt. A faletávolítás idején állt a forgalom az érintett vasúti szakaszon.

Gyulán villám csapott egy házba, Lökösházán pedig vizet kellet szivattyúzniuk a tűzoltóknak. A meterológiai szolgálat előrejelzése szerint éjszakára még várhatóak heves széllökések.

A békéscsabai tűzoltók két településre, a megyeszékhelyre és Újkígyósra vonultak a vihar okozta károk miatt. Kiss András tűzoltóparancsnok a lapunknak elmondta, előbbi helyszínen a megyeháza épületére dőlt egy fa (kosaras géppel dolgoznak a károk elhárításán), és a Jókai utcában is egy hasonló problémával kellett megbirkózniuk.

Újkígyóson több lakóépület tetőszerkezetét rongálta meg a vihar, és néhány légvezeték is elszakadt a kidőlő fák miatt. Személyi sérülésről a békéscsabai tűzoltókhoz egyelőre nem érkezett bejelentés.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletesének tájékoztatása szerint 15-20 esethez riasztották kollégáikat eddig viharkárok miatt, ezekben a percekben is több helyszínen dolgoznak a tűzoltók.

Újkígyóson a Hosszú utcában tíz ház tetejélt rongálta meg a vihar és kidöntött egy fát. — Egy nagy csatanásra riadtunk — mesélte jakab László, akiknél a tetőt szinte teljesen lebontotta a szél. — Ijedtem bezártam az ajtót, először azt sem tudtam mi történt — mondta az idős férfi, hozzátéve: mióta él ilyet még nem látott. A vihar alig tíz percig tartott. A háztetők mellett a Munkácsy utcában egy hatalmas fenyőt döntött ki, a Gyulai úton pedig egy buszvárót repített az árokba.beol.hu