Bethlen Gábor Református Gimnázium Diákbálja nyitja az idei báli szezont 2010. január 9-én a Hódtói Sportcsarnokban. A főleg végzős gimnazistákból álló táncosok már október óta próbálnak. Nem is akármennyit; hetente egyszer másfél órát, a szünetben pedig 3 órás próbákat tartottak.

A nyitótánc bécsi keringő lesz, ezután a kubai világot megidéző latinos dallamok és lépések következnek. Majd a bemutatót a hagyományos csárdás zárja. Csoportokban táncolnak, az egyik csoport a keringőt, a másik a salsát táncolja, de a csárdásnál mindenki együtt áll a színpadra.

Tóth Krisztina és Baranyi Anett koreográfusoknak nem ez az első báli koreográfiájuk. Idén is több bál koreográfiájában vesznek részt. Ketten találják ki a koreográfiákat, és ketten tanítják be a táncokat. Tóth Krisztina szerint ez csak pozitív, hiszen a koreográfiák fantáziadúsak lesznek, a tánctanítás pedig hatékonyabb. Hatékonyabb, mert a fiúk és a lányok együtt tanulhattak, nem kellett várniuk, ameddig az egyik csapat végez.

Tóth Krisztina csak annyit árult el a koreográfiáról, hogy sokat köszönhetnek Vágó Jánosnak. Hiszen a Városi Fúvószenekar biztosítja a standardblokkban a zenei aláfestést így a hatás még nagyobb lesz.

Az idén nagyon sok táncos van és nagyon ügyesek is. Baranyi Anett elmondta, régi Bethlenes diákként ez a bál különösen fontos számukra. Véleménye szerint, az idei táncok nehezek, de nem okozott különösebb nehézségét, hiszen a táncosok segítették egymást.

Tószegi Viktória bécsi keringőben és a csárdásban fog táncolni. Párja nem az évfolyamába jár, egy fiatalabb fiúval fog táncolni. Skoda Gábor úgy fogalmazott, ez nem az ő bálja. 16 éves és egy felsőbb éves lány felkérte, hogy legyen a partnere. Takács Tündével keringőzni fognak.

Kovács Barnának ez az első táncfellépése. Elmondta, már mindkét tánc koreográfiáját tudják, most csak szépítgetnek rajta. Végzős, így számára nem volt kérdés, hogy fog-e táncolni a Diákbálon.

Ábrahám Noémi 11 éve néptáncol, szerinte nagyon szép lesz a bál. Elmondta, az ő osztályukból minden lány táncol, így ő sem maradhatott ki. Hozzátette, a próbák nagyon jó hangulatban teltek, ezen a feszítetett munkatempó sem változtatott. Ő egy osztálytársával, Lénárt Gáborral táncol, de elmondta, vannak olyan párok, akik már évek óta tudják a Bethlen Diákbálon együtt fognak táncolni.

Kodácz Csengele